Shin Shin Toitsu Aikido Calligrafi
Shin Shin Toitsu Aikido, Aarhus
     Forsiden   Klubben   Junior-/Voksenhold   Børnehold   Ki og Aikido   Tid / Sted / Priser   Links   Kontakt
Aikido - "Den Harmoniske Krafts Vej"

Ordet Ai-ki-do består af tre begreber, der tilsammen danner et dynamisk hele: Ai betyder "harmoni", Ki betyder "kraft" eller "energi", Do betyder "vej". Aikido kan således oversættes: "Den Harmoniske Krafts Vej".

I Shin Shin Toitsu Aikido søger vi at opnå balance mellem krop og sind, fordi vi ved, at krop og sind hører sammen. Hos os møder du derfor både fysisk træning i kraft af smidigheds- balance- og koordinations-øvelser, mental træning i kraft af åndedrætsøvelser, visualiseringsøvelser og meditation, samt et system af selvforsvarsteknikker der rækker ud over det, vi normalt forstår ved selvforsvar.

I aikido søger vi at tage hånd om konflikten, før den eskalerer, og lede den i en retning, hvor det ikke er nødvendigt at forsvare sig.

Aikido er fredens kunst!

Trævåbnene Jo(stav), Bokken(sværd) og Tanto(kniv) indgår i træningen.

I aikido følger vi det japanske gradueringssystem med Kyu- og Dan-grader (hhv. hvid og sort bæltefarve, samt de traditionelle sorte bukser (Hakama)).

En graduering er ikke en "eksamen" hvor man bliver bedømt og får point, men en begivenhed, hvor man får mulighed for at "gøre status" over det man har lært, og få nogle tips til hvordan man kan udvikle sin aikido fremadrettet.

Læs mere om vores gradueringssystem her!

Morihei Ueshiba O-Sensei, aikidoens grundlægger.

Morihei Ueshiba (1883-1969)

Aikidoens grundlægger Morihei Ueshiba kaldte sin aikido for "Fredens Kunst".

Morihei Ueshiba blev født i byen Tanabe i Wakayama-præfekturet i Japan d. 14. december 1883. Ueshiba studerede i sin ungdom flere kampkunster, heriblandt Judo og Ju-Jutsu, men det var først i 1912, da han flyttede til den nordlige ø Hokkaido, at hans kampkunst fik rigtig dybde. Her mødte han den berømte mester Takeda Sokaku, under hvem han studerede Daito-ryu aiki-jujutsu. Takedas undervisning gav ham den inspiration, og en fornemmelse af den "vej" han havde ledt efter.

Fra Aiki Ju-jutsu til Aikido

I 1920´erne underviste Ueshiba derfor i Aiki Ju-jutsu, som han havde fået licens til af Sokaku Takeda. Men som han blev ældre, og mere spirituel i sin tilgang til kampkunsten, ændrede hans teknikker sig og blev mere "bløde" og runde. Slagteknikker blev mindre vigtige, og det samlede curriculum blev mere enkelt.

I 1927 flyttede Ueshiba til Tokyo, og startede sin egen dojo, som stadig eksisterer under navnet Aikido Hombu Dojo. Efter han var flyttet fra Hokkaido kom han under indflydelse af Onisaburo Deguchi, den åndelige leder af Omoto-Kyo religionen i Ayabe. Omoto-Kyo havde meget tilfælles med den oprindelige japanske Shinto religion. Målet for Omoto-Kyo var universel harmoni og fred, hvilket Ueshiba tilsluttede sig, og det spirituelle fyldte mere og mere i hans arbejde med kampkunsten.

Ueshibas tidlige aikido var stadig primært inspireret af kampteknikkerne i Daito-ryu, men fik et afgørende vendepunkt i 1942, da han under nogle af de værste kampe i 2. Verdenskrig, så Japan blive ødelagt. Han udtalte: "Krigerens Vej er blevet misforstået! Det er ikke et middel til at overvinde og dræbe andre. De der søger at konkurrere og overvinde hinanden tager grusomt fejl. Den virkelige Krigers Vej er at forhindre et sådant blodbad - Det er fredens kunst; kærlighedens kraft!"

Sokaku Takeda Sensei

Sokaku Takeda (1859-1943)

Koichi Tohei Sensei. Grundlægger af Shin Shin Toitsu-stilarten

Koichi Tohei (1920-2011)

Koichi Tohei og Ki Aikido

Koichi Tohei blev født i 1920 i Shitaya i Japan. Han var som dreng lille og med svagt helbred, hvorfor hans far meldte ham til Judotræning. Koichi trænede hårdt, og hans krop blev hurtigt stærkere. Som ung student udviklede han dog en alvorlig lungebetændelse, som tvang ham til at holde pause fra Judoen.

Frustreret over at have tabt en del af sin nyvundne fysiske styrke, besluttede han at udskifte Judoen med Zen-meditation og Misogi-øvelser. Som med Judoen, gik Tohei ind i øvelserne med stor beslutsomhed og vilje, og da han efter nogen tid overvandt sin lungebetændelse, var han overbevist om at det var meditations- og helseøvelserne, samt udviklingen af ki, der var hovedårsagen til hans hurtige helbredelse.

Tohei vendte tilbage til Judo-træningen, men han ville have mere end blot den fysiske træning; han ville også træne sindet. Hans Judo-instruktør Shohei Mori, opfordrede ham derfor til at mødes med Morihei Ueshiba.

Tohei blev hurtigt overbevist om at Ueshiba kunne tilbyde ham både den fysiske, men også den mentale/åndelige træning som han søgte. Tohei fortsatte derfor sin træning hos Morihei Ueshiba, og meditations- og misogi-øvelser udgør stadig, den dag i dag, en central del af Shin Shin Toitsu Aikido.

Koichi Tohei blev senere udnævnt til Chefinstruktør i Aikido Hombu Dojo, og som den første nogensinde, tildelt graden 10. Dan. Tohei bestred hvervet som chefinstruktør i Hombu Dojo, indtil Morihei Ueshibas død i 1969. Efter Ueshibas død rejste Tohei til Hawaii, hvorfra han startede sin egen organisation Ki no Kenkyukai, som siden spredte sig gennem USA, til den øvrige vestlige verden.

Koichi Tohei døde d. 19. maj 2011 i Tokyo, 91 år gammel.

Kenjiro Yoshigasaki

Vores sensei, Kenjiro Yoshigasaki blev født i 1951 i Kagoshima, Japan, og er grundlægger af Ki no Kenkyukai Association Internationale.

Yoshigasaki begyndte at praktisere yoga da han var 10 år gammel, og viede i 1971 et år til at studere Yoga i Indien. Herudover studerede han bl.a. Zen Buddhisme og Shintoisme.

Yoshigasaki trænede aikido under Koichi Tohei, og rejste i 1977 til Europa, hvor han blev den regionale chefinstruktør for Ki no Kenkyukai.

I 2003 startede han sin egen organisation Ki no Kenkyukai Association Internationale, hvor han viderefører sin fortolkning af Shin Shin Toitsu Aikido, med over 120 klubber, og mere end 4000 elever, især i Europa og Sydamerika.

Kenjiro Yoshigasaki Sensei. Grundlægger og øverste leder af Ki no Kenkyukai Association Internationale.

Kenjiro Yoshigasaki (1951-)